priprava na učenje

Ikona ucSredstva Delovni načrt

Priprava na učenje
Mnogi dosegajo neuspeh, ker so ob učenju nezadostno motivirani. Če imate negativne izkušnje z učenjem, se jih morate čim prej znebiti; Neomajno morate zaupati vase in si pri delu zastavljati jasne cilje. Da bi zaupali vase, premislite, kaj vse vam je v življenju že uspelo. Poskušajte si predstavljati, kaj boste videli, slišali in občutili, ko boste dosegli svoj želeni cilj.
Tako nam pri učenju pomagajo pozitivne afirmacije, trditve, želje, ki jih uresničujemo. Ponavadi se vedemo v skladu z lastnimi pričakovanji. Če mislimo, da smo uspešni v učenju, bomo slej ko prej uspeh zaznali. Skrivnost je v drobnih stvareh.
Mnogim pomagajo pri duševni pripravi jasno zastavljeni cilji. Svoje cilje jasno izražajo in jih tako obdelajo na zavestni ravni, hkrati pa preko občutenja uspeha ob dosegu cilja vplivajo na podzavestno delovanje. Jasna predstava in zaupanje v lastne sposobnosti dajeta naši volji moč.
Vsi, ki pri svojem delu uporabljajo delovni načrt, so uspešnejši, bolj samozavestni, saj se zavedajo, da imajo vse niti v svojih rokah.
MOTIVACIJA ZA UČENJE
Motiv za učenje je pri odraslih vsekakor uporabnost. Če ne gre za notranjo motivacijo, pa za zunanje dejavnike. Napredovanje, tekmovanje, lažje delo, prihranek časa z uporabo novega znanja,…

O delovnem načrtu smo že govorili. Ponovno preglejte svoj miselni vzorec z cilji učenja. Če ste drugi del gradiva izpustili, si zapišite svoje cilje zdaj. Uporabite jih za motivacijo ob učenju.